Fotbalul feroviar românesc

CFR Cluj Napoca 1907

 

Fotbalul feroviar românesc este reprezentat și de echipe cu mari performanțe la nivel național și internațional dar și de echipe care nu au avut perfomanțe notabile în existența lor dar care au rămas în istorie prin forța grupului și prin dorința de crea o echipă care să reprezinte o institutiție, un grup în sportul rege.

Dacă există vreun corespondent în provincie al Rapidului, acesta este clar CFR Cluj. Echipa înființată de muncitorii feroviari din gara Cluj a luat naștere la 10 noiembrie 1907. Este unul din cele mai vechi cluburi de fotbal din România care încă mai activează și cea mai titrată echipă din provincie, cu cele mai multe trofee. Este de asemenea a patra cea mai bună echipă din țară, însumând 8 titluri de campioană. Până în anii 2000 când un investitor privat a făcut o infuzie de capital consistentă, clubul ceferiștilor clujeni  și-a petrecut cea mai mare parte a existenței în diviziile inferioare. A promovat pentru prima oară în Divizia A la 4 decenii după înființare, în 1947. A retrogradat ulterior și a revenit pe prima scenă abia în 1969 atunci când au reușit să se mențină în primul eșalon timp de 7 ani. Performanțele notabile au venit după anii 2000 atunci când un investitor a preluat echipa vișinie. În 2006 a ajuns în finala celei de-a treia competiții ca importamță din Europa, Cupa Uefa Intertoto. Au pierdut finala în fața francezilor de la RC Lens. În 2008 CFR Cluj câștigă primul titlu de campioană a României și prima Cupă, reușind eventul. Al doilea titlu din istorie vine 4 ani mai târziu, în 2012 atunci când echipa se califică și în grupele celei mai prestigioase competiții europene – Uefa Champions League. Echipa reușește să acumuleze 10 puncte în faza grupelor, un record pentru un club din România. În ultimii 5 ani CFR Cluj este campioana României, câștigând de fiecare data titlu. În total, CFR a acumulat șaisprezece trofee interne, toate în secolul XXI — opt titluri naționale, patru Cupe ale României și patru Supercupe.

Coregrafie a Peluzei Vișinii, parte a suporterilor CFR Cluj. A se observa și elementele feroviare din construcția coregrafiei, © pagina de facebook CFR Cluj

În sezonul 2008-2009 feroviarii clujeni au participat în Grupele Uefa Champions League în urma cîștigării titlului de campioană a României. Într-o grupă cu nume sonore din fotbalul mare european, printre care AS Roma și Chelsea Londra, feroviarii din Cluj au reușit câteva șocuri de răsunet. Printre acestea o victorie chiar la Roma cu 2-1 și un egal 0-0 la Cluj cu finalista din ediția precedent – Chelsea Londra. În 2012 CFR Cluj se reîntoarce în grupele celei mai prestigioase competiții europene, unde joacă din nou într-o grupă cu nume mari ale Europei. Împotriva turcilor de la Galatasaray, a englezilor de la Manchester United și a portughezilor de la Braga, CFR a strâns 10 puncte, ceea ce reprezintă un record pentru fotbalul românesc. Au fost din nou rezultate care vor rămâne în istoria fotbalului european, CFR reușind să învingă Manchester United dar și pe portughezii de la Braga atât la Cluj cât și în deplasare.

 

O altă coregrafie realizată de suporterii CFR-iști clujeni, © pagina de facebook CFR Cluj

 

Au urmat câțiva ani de regres, în care investitorul ce a venit la începutul anilor 2000 s-a retras definitiv de la club. Inevitabil a venit si insolvența, în 2014. A urmat o perioadă mai slabă pentru feroviarii clujeni, din cauza insolvenței devenind o echipă de pluton, de jumătatea clasamentului. Singurul trofeu câștigat în această perioadă a fost Cupa României în 2016, trofeu adjudecat în fața echipei Dinamo București. În ciuda faptului că majoritatea echipelor intrare în insolvență nu au reușit să se redreseze și au intrat în faliment (Farul Constanța, Rapid București, Petrolul Ploiești, etc) CFR Cluj iese din această perioadă neagră. Un nou investitor achiziționează pachetul majoritar de acțiuni. Urmează o nouă infuzie de capital care ajută clubul să revină la gloria din anii 2006-2015. CFR Cluj câștigă de 5 ori consecutiv titlul de campioană a României (2017-2022). Câștigă de asemenea și o Supercupă a României. După câștigarea celor 5 titluri consecutive, CFR Cluj Napoca 1907 devine cel mai titrat club din provincie, depășind la numărul de campionate echipa UTA Arad supranumită până atunci “CAMPIOANA PROVINCIEI”. Cea mai mare victorie ca scor a CFR-iștilor clujeni este un 10-0 în 2003 împotriva echipei Minaur Zlatna. Cea mai severă înfrângere a celor de la CFR Cluj vine din partea fraților feroviari vișinii, Rapid București. A fost un 12-2 în 1949 pentru CFR București cum se numea atunci Rapid. CFR Cluj are onoarea de a deține câteva premiere și recorduri în fotbalul românesc.  Astfel, CFR CLUJ este :

 

  • Primul club din provincie care câștigă Supercupa României în 2009.
  • Din sezonul 2012-2013, CFR Cluj deține recordul pentru cele mai multe puncte obținute de o echipă din România în faza grupelor Ligii Campionilor, acumulând 10 puncte, cu 3 victorii, o remiză și 2 înfrângeri.
  • CFR Cluj deține, de asemenea, recordul pentru cele mai multe puncte obținute de o echipă din România în faza grupelor UEFA Europa League, cu 12 puncte, după ce a înregistrat 4 victorii și 2 înfrângeri în sezonul 2019–2020.
  • Primul club românesc care s-a calificat în grupele UEFA Conference League (sezonul 2020-2021).
  • Cele mai multe puncte obținute de o echipă din România în faza grupelor UEFA Conference League (sezonul 2022-2023), 10 puncte, cu 3 victorii, un egal și 2 înfrângeri.

Casa feroviarilor clujeni, stadionul CFR  “Dr. Constantin Rădulescu”, © pagina de facebook CFR Cluj

CFR Cluj, ca și omologul său din București  – CFR, Locomotiva sau Rapid rămâne un brand și una din cele mai vechi echipe de fotbal de la noi din țară care încă activează în fotbalul profesionist. Este un club de tradiție din România și cu siguranță cel mai de succes club din fotbalul românesc în mileniul 3.

 

Vagonul Arad

 

Una din cele mai bune echipe din județul Arad a fost echipa muncitorilor din cadrul uzinei de vagoane Astra Arad. Înființată acum mai bine de un secol, în 1911, Vagonul Arad a ajuns în scurt timp în elita fotbalului românesc. Cea mai buna performanță a echipei Vagonul a fost titlul de vicecampioană a României în 1936. De asemenea o altă performanță notabilă a echipei a fost semifinala de Cupa României din 1968, pierdută în fața feroviarilor bucureșteni de la Rapid, scor 2-0.  Un an mai târziu după disputarea semifinalei Vagonul retrogradează din Divizia A. Este și ultima prezență a feroviarilor arădeni pe prima scenă a fotbalului românesc.

Echipa feroviarilor arădeni cu 3 ani înainte de a fi vicecampionii României, ©  pagina de facebook stadionul CFR Vagonul Arad

 

Urmează o lungă perioadă în care echipa oscilează între al doilea și al treilea eșalon. De-a lungul istoriei echipa a mai avut și alte denumiri printre care: Rapid Arad, Astra Vagoane Arad, FC Arad. În anul 2006, după retrogradarea echipei în a patra divizie, aceasta se desființează definitiv.

 

Rapid CFR Teiuș

 

Una din cele mai vechi echipe din județul Alba, înființată în anul 1930 este echipa feroviarilor din Teiuș. Unul din cele mai importante noduri feroviare din Transilvania a fost reprezent la nivel fotbalistic de către Rapid CFR Teiuș. În întreaga existență de aproape 9 decenii, echipa CFR-iștilor teiușeni a evoluat în  majoritatea timpului în Liga 5 și Liga 4 Alba dar a avut prezențe și pe a treia scenă a fotbalului românesc. Din păcate, echipa reprezentativă a feroviarilor din Teiuș a încetat să mai existe din primăvara anului 2018. La 88 de ani de la înființare, în lipsa unui sprijin financiar din partea Asociației Județene de Fotbal Alba sau a Consiliului Județean Alba echipa fanion a CFR-iștilor teiușeni s-a desființat. Adio fotbal, lângă Gara Mare !

 

CFR 1933 Timișoara

 

Povestea echipei feroviare de pe Bega începe de fapt în 1919. Atunci se înființează Club Sportiv CFR Sparta. Șapte ani mai târziu, Sparta CFR  fuzionează cu Unirea și devine Sparta Unirea CFR. În 1927, Sparta Unirea CFR se autodesființează, reapărând în 1933 sub denumirea de CFR Timișoara. Cea mai mare performanță a clubului feroviar timișorean este titlul de vice-campioană a țării. Se întâmpla în  sezonul 1947-1948 când pe lângă locul 2 în campionat, CFR Timișoara ajunge și în finala Cupei României. Va pierde finala cu scorul de 3-2 în fața echipei ITA Arad (ulterior UTA), o finală disputată cu peste 10 000 de spectatori în tribune.

Fotbalul feroviar românesc

Clubul CFR Timișoara în sezonul 1969-1970, © arhivă Octavian Stăncioiu

Ultima apariție a feroviarilor timișoreni pe prima scenă a fotbalului românesc a fost în 1971. De atunci clubul CFR al Timișoarei s-a zbătut în eșaloanele 2 și 3 până în 2010 când a ofst exclusă definitiv din toate competițiile din cauza neplății unor salarii către foști jucători. S-a reînscris ulterior în Liga 6 Timișoara unde activează și astăzi. Perspectivele de a reveni în elită sunt nule în lipsa unor investitori și a unui plan de dezvoltare a bazei sportive. Clubul se zbate să supraviețuiască. La începutul lui 2023, CFR Timișoara se află pe locul 9 din 15 în ultima liga fotbalistică din România, zona Timiș.

 

Rapid CFR Jibou

Emblema echipei feroviare din Jibou, înființată în 1933

Un punct feroviar important pe harta României nu putea să nu fie reprezentat de o echipă de fotbal “feroviară”. Micuțul oraș de pe malul Someșului este reprezentat în sportul rege de către Rapid CFR Jibou. Din păcate, fără performanțe notabile în întreaga existență. Putem trece în revistă barajul decisiv pentru promovarea din fotbalul județean în Liga 3 din 2022. Atunci echipa feroviară din Jibou a disputat un dublu baraj din postura de câștigătoare a județului Sălaj cu câștigătoarea județului Maramureș – CSM Sighetul Marmație. A fost o dublă înfrângere a CFR- iștilor din Jibou astfel încât promovarea și implicit obiectivul echipei a fost ratat. Tot din acel moment echipa și-a pierdut din identitatea feroviară. Clubul a fost preluat de către municipalitate și redenumit Clubul Sportiv Orăşenesc Jibou. Echipa activează în Liga 4, fără mari perspective de viitor.

 

CFR Dej

Unul din cele mai mari noduri feroviare din Transilvania nu avea cum să nu dea o echipă de fotbal feroviară. Înființată în 1917 CFR Dej a jucat doar la nivel regional , în Ligile a patra și a cincea, ambele de nivel județean. Deși cu o istorie de peste 100 de ani, echipa feroviarilor dejeni nu a avut niciodată performanțe notabile. La scurt timp după împlinirea centenarului (lucru cu care NU multe echipe se pot lăuda) CFR Dej s-a desființat definitiv, retrăgându-se și din campionatele regionale, inclusiv cele de juniori. Rămâne la Dej concitadina Unirea, și ea ajunsă la vârsta de 102 ani dar care nu a ajuns niciodată pe prima scenă a fotbalului românesc. La ora actuală Unirea Dej se află în Liga 2, unde se luptă pentru pozițiile fruntașe, fiind unul din cele mai bune sezoane din istoria clubului.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Scroll to Top