Linia CFR 403 Brașov – Întorsura Buzăului

Trenurile revin după 4 ani de absență pe linia CFR 403 Brașov – Întorsura Buzăului

 

Linia CFR 403 Brașov – Întorsura Buzăului  s-a redeschis după 4 ani de absență a trenurilor cauzată de inundațiile din 2018 care au dus la prăbușirea podului Budila.

Linia CFR 403 Brașov - Întorsura Buzăului

Linia CFR 403 Brașov – Întorsura Buzăului se desfășoară într-o zona împădurită, cu peisaje deosebite din depresiunea Întorsura Buzăului. Linia secundară CFR 403 găzduiește câteva lucrări de artă feroviară deosebite, printre care și cel mai lung tunel feroviar din România. Pe lângă acesta, trenul traversează și noul pod Budila reconstruit după inundațiile din iunie 2018 dar și un viaduct care oferă o priveliște spectaculoasă a zonei. După podul reconstruit de la Budila, trenul urcă și traversează prin trei tunele (Teliu-cel mai lung tunel feroviar din țară asupra căruia vom reveni, tunelul Morii de 100 m lungime și Columbelul cu o lungime de 377 m).

 

Viaductul Teliu și spectacolul culorilor de toamnă văzute din trenul R 11393, CFR- Istorie și cotidian, octombrie 2022

 

SCURT ISTORIC AL CELUI MAI LUNG TUNEL FEROVIAR DIN ROMÂNIA

 

Construcția tunelului de pe linia CFR 403 Brașov – Întorsura Buzăului a avut la bază ideea de a face legătura între cele două mari provincii istorice ale României, Transilvania și Muntenia prin traversarea Carpaților prin Pasul Buzău.

Construcţia tunelului Teliu a  început de la nord către sud, în data de 15 iulie 1924 de către întreprinderea germană „Julius Berger Tiefbau Aktien Gesselschaft-Berlin”. După aproape un an, pe 5 iulie 1925, o altă echipă a început să sape în sens contrar, dinspre actuala staţie de cale ferată Întorsura Buzăului. Cele două galerii s-au întâlnit în 1 octombrie 1926.

Linia de cale ferată care traversează tunelul Teliu este una simplă și neelectrificată deși proiectul inițial fusese clădit astfel încât să permită un gabarit specific unei linii dublate și elecrificate. Lucrările de dublare și electrificare au fost reîncepute în 1935 însă abandonate la scurt timp din cauza începerii celui de-al Doilea Război Mondial. Din păcate, după război proiectul a fost abandonat total. Tunelul Teliu, cel mai lung din România măsoară 4379 metri. Tunelul a fost inaugurat la data de 28 septembrie 1928 în timp ce întreg segmentul feroviar a fost dat în folosință la 25 iunie 1931.

 

https://cfristoriesicotidian.ro/mersul-trenurilor-2020-2021/

Intrarea tunel Teliu, întreaga distanță din tunel se parcurge în aproximativ 10 minute cu viteza de 30 km/h, CFR- Istorie și cotidian, octombrie 2022

POVESTEA FANTOMEI DIN TUNEL

 

Povestea construcției și existenței tunelului nu este lipsită de întâmplări și evenimente nefericite. Proiectul construcției tunelului a fost făcut de un inginer român, Ion Cotinta. Din păcate, acesta a decedat chiar la ceas de sărbătoare, în momentul inaugurării tunelului. Inginerul Cotinta s-a urcat deasupra tunelului unde fusese improvizată un fel de  scenă. Înainte de a tăia panglica, Ion Cotinta a unit două fire electrice într-un gest simbolic care reprezenta alimentarea tunelului la energia electrică. În momentul conectării, inginerul a căzut la pământ.  Mii de volți străpunseseră trupul inginerului, acesta murind electrocutat. Au fost zeci de acuze în acea perioadă, fie că acesta a fost ucis cu premeditare ca inginerii germani să-și asume toate meritele, fie că muncitorii germani nu au putut să fie anchetați. Cert este că nu a fost găsit nici un vinovat, inaugurarea tunelului fiind umbrit de acest eveniment tragic. Din fericire pe linia CFR 403 Brașov – Întorsura Buzăului  în tunel, astăzi, circulă doar trenul…nu și fantome.

 

PREZENTUL

 

Cel mai lung tunel feroviar din România pe linia CFR 403 Brașov – Întorsura Buzăului , tunelul Teliu în lungime de aproximativ 4,4 km este străbătut astăzi cu trenul în aproape 10 minute cu o viteza medie de 30 km/h. Tunelul este situat între halta Poiana Florilor și gara Întorsura Buzăului. Este o veste îmbucurătoare că trenurile au revenit pe Brașov – Întorsura Buzăului în contextul în care foarte mulți oameni care fac navetă. În cei patru ani în care trenul a lipsit oamenii s-au deplasat doar cu mașinile personale sau cu autobuzul care, din păcate, costa dublu față de prețul unui bilet la trenurile Regio Călători. Dacă un bilet la tren este 6,5 lei, la autobuzele companiei Transbus Codreanu biletul costă 13 lei. Și abonamentele sunt aproape duble..dacă un abonament lunar la trenurile Regio Călători costă 170 de lei, cel de la autobuz  depășește cu puțin 300 de lei..

 

Linia CFR 403 Brașov - Întorsura Buzăului

Mersul actual al trenurilor pe linia 403 pe relația Brașov – Întorsura Buzăului îl puteți vizualiza AICI.

Pentru retur mersul îl regăsiți AICI.

 

Linia CFR 403 Brașov - Întorsura Buzăului

 

Pe lângă utilitatea mare a liniei pentru oamenii care locuiesc și lucreză în zonă, linia are și potențial turistic. Pe lângă peisajele deosebite de la fereastra trenului și traversarea viaductului Teliu și a celui mai lung tunel feroviar din România cu același nume, în zonă pot fi vizitate diverse obiective turistice de interes local sau național.  În comuna Teliu puteți vizita o Cetatea dacică cu trei șanțuri de apărare care datează din sec. I Î.C. De asemenea în apropierea orașului Întorsura Buzăului puteți admira și cascada Urlătoare ( a nu se confunda cu cea din Masivul Bucegi din apropierea orașului Bușteni) dar și Rezervația de Zimbri de la Vama Buzăului.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Scroll to Top