Linia ferată îngustă Turda – Abrud

Linia ferată îngustă Turda – Abrud,  109 ani de la inaugurare

Linia a fost constuită între anii 1891-1912 într-o zonă pitorească și deosebită din punct de vedere a peisajelor, în Munții Apuseni. Aceasta făcea legătura între localitățile Turda (județul Cluj) și Abrud (județul Alba), având o lungime totală de 93 km. Principalele localități deservite erau Turda, Baia de Arieș, Câmpeni, Roșia Montană și Abrud.

 

Linia a fost utilizată pentru transportul călătorilor dar și pentru transportul de marfă, din zona Munților Apuseni. Traficul pe acest tronson a fost închis în anul 1997. În ultimii ani de existență ai întregului traseu, circulau trei perechi de trenuri zilnic: un accelerat și două personale. Viteză maximă era de 40 km/h iar trenul personal parcurgea acest tronson în 6 ore și jumătate, oprind și între stații dacă pasagerii ocazionali făceau semne cu mâna.

linia ferată îngustă Turda Abrud

Drezină pentru calea ferată îngustă în gara Sălciua, anul 1960. Autor necunoscut

 

Pentru linia ferată îngustă Turda–Abrud au fost comandate 11 locomotive, 22 de vagoane de pasageri, 8 vagoane pentru conductori și poștă și 93 de vagoane tip marfă, inclusiv piese de schimb pentru un total de 1 413 000 coroane.

 

În prezent pe linia ferată îngustă Turda–Abrud  se mai organizează curse doar pe mici porțiuni, respectiv pe 11 km între Abrud și Câmpeni dar și pe segmentul Lunca de Arieș-Sălciua pe o distanță de 9 km. În anul 2014 întregul traseu al căii ferate a fost declarat monument istoric.

Program de circulație al Mocăniței Câmpeni-Abrud, pagina de facebook Mocănița Apusenilor Linia Campeni – Abrud

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Scroll to Top