Linia Oravița-Baziaș: 20 august 1854 – 20 august 2023

Sursa: Poșta Română
169 de ani de la inaugurarea liniei Oravița-Baziaș.
Linia Oravița-Baziaș este prima linie de cale ferată care a funcționat pe teritoriul de astăzi al României. La peste un secol și jumătate de existență ea rămâne un punct de referință în istoria feroviară.
“Linia cărbunelui” așa cum i se mai spune, este cunoscută deoarece aceasta, inițial fusese destinată doar pentru transportul de cărbune de la Anina spre Dunăre prin Oravița. Aceasta are o lungime de 62,5 km.
La început, linia Oravița-Baziaș a fost construită cu șine aduse din Austria, însă din 1851 s-a folosit șină laminată produsă la Reșița.

Sursa: urbanism.oravita.ro
La începuturi, pentru Oravița-Baziaș au fost aduse pentru exploatare 13 locomotive sistem Engerth fabricate la Viena.
La nici un an de la inaugurarea acesteia, la 12 ianuarie 1855 calea ferată Oravița-Baziaș a fost preluată de către “Societatea Cezaro-Crăiască Privilegiată a Căilor Ferate din Austria”, (St.E.G.).
După ample lucrări de consolidare la 1 noiembrie 1856 linia dintre cele două localități a fost deschisă și transportului de călători de către societatea austriacă.

Sursa: urbanism.oravita.ro
Zona a avut mult de suferit de-a lungul istoriei, la bază stând atât cauze naturale cât și politico-militare (război).
În 1880 întreaga zonă a căii ferate Oravița-Baziaș este lovită de inundații puternice după ce fluviul Dunărea s-a revărsat distrugând aproape în întregime portul, calea ferată și casele.
După încheierea Primului Război Mondial regiunea Banatului a fost împărțită între România și Iugoslavia astfel că un segment de 28 km din totalul de 62,5 km au intrat în custodia teritoriului iugoslav.
În iulie 1922 circulația trenurilor a fost reluată doar pe sectorul feroviar românesc cuprins între Oravița și Iam, traseu ce însuma 27 de km. Pentru a ajunge la Baziaș trebuia folosită altă linie, o rută ocolitoare.
În 1950 circulația trenurilor pe teritoriul Iugoslaviei a fost închisă la baza deciziei aflându-se motive politice astfel că porțiunile Baziaș-Socol și Podul Nera-Iam au fost desființate.

Sursa: urbanism.oravita.ro
După dispariția celor 2 segmente au mai rămas 2 trasee animate de trenuri, unul pe teritoriul României iar celălalt pe cel iugoslav. În țara noastră rămăsese segmentul Oravița-Iam de 27 km în timp ce în Iugoslavia era segmentul Vârșeț-Biserica Albă însumând 34 de km.
După anii 1960, gara din Baziaș a fost demolată deoarece se credea că amplasamentul va fi inundat odată cu ridicarea nivelului Dunării când va fi construit barajul de la Porțile de Fier. Nu a mai fost mult, la ora actuală locul unde a fost cândva gara Baziaș aflându-se chiar pe mal. Terasamentul fostei linii între Baziaș și granița actuală cu Serbia a fost total inundată de apele fluviului.

Sursa: http://foto-destrabalarea.blogspot.com
Linia ferată Oravița-Baziaș rămâne un punct de referință în istoria CFR, fiind prima care a funcționat pe teritoriul de astăzi al României.
Pe lângă calamitățile naturale care au lovit zona căii ferate, diverse evenimente istorice rămân notabile pentru existența liniei; printre acestea divergențele dintre Stalin și Tito sau discuțiile de la tratatele de pace de după prima conflagrație mondială care au avut impact direct în împărțirea teritoriului din zonă.
Vă mulțumim pentru timpul acordat, și vă așteptăm, cu drag, să ne urmăriți activitatea și pe pagina de Facebook, unde istoria CFR se întâlnește cu cotidianul!
PS: Vă recomandăm să citiți și următoarele articole, dragi nouă:
- Electroputere Craiova – Un Colos Industrial Ajuns La Capăt De Linie
- Locomotivele Diesel – Istoria De La 1959 Până În Prezent