Mocănița Industrială Moroeni. 110 ani de la inaugurarea liniei Pucioasa – Pietroșița
110 ani de la inaugurarea segmentului feroviar Pucioasa – Pietroșița, parte a liniei secundare 904 Titu – Târgoviște – Pietroșița
Întreaga linie a fost inaugurată în mai multe etape despre care vom vorbi la momentul potrivit. Astăzi povestim despre segmentul Pucioasa – Pietroșița, inaugurat la 12 noiembrie 1912. Linia este simplă, neelectrificată. În ultimii 8 ani, istoria acestei linii a fost una destul de zbuciumată și amenințată cu desființarea, la fel ca multe alte linii secundare din România.
La 5 mai 2013, segmentul Târgoviște – Pietroșița a fost închis traficului de călători din cauza nerentabilității sale. Doi ani mai târziu, în 2015, atât operatorul de stat CFR Călători, cât și operatorul privat Transferoviar Călători au reluat cursele pe segmentul Târgoviște – Pietroșița. Ulterior, CFR Călători s-a retras pentru a doua oară. Cotidianul liniei este reprezentat, din fericire, de 6 perechi de trenuri care ajung la Pietroșița, toate ale operatorului TFC .
Între Pucioasa și Pietroșița se regăsesc și două halte, una comercială și una de mișcare: Moțăieni, respectiv Țepeș Vodă, dar și stația CFR Fieni. Clădirea gării a fost proiectată de marele arhitect Petre Antonescu.
TURISMUL ÎN ZONĂ
Segmentul Pucioasa – Pietroșița, alături de întreaga linie 904, prezintă un mare potențial turistic (turism balnear, istoric, montan, religios). Echipa CFR – Istorie și cotidian vă prezintă de ce și unde poate fi turismul și mai bine exploatat cu ajutorul transportului feroviar pe segmentul mai sus amintit.
Pe segmentul Târgoviște – Pucioasa, în municipiul Târgoviște și împrejurimi, putem vizita Mănăstirea Dealu, ctitorie a Domnului Țării Românești, Radu cel Mare. Aici vom regăsi și mormântul lui Mihai Viteazu, iar de la mănăstire putem admira panorama deosebită asupra Târgoviștei. Lângă, o altă ctitorie din secolul al XV-lea, a lui Vlad Înecatul – Mănăstirea Viforâta. În oraș putem vizita Turnul Chindiei și Curtea Domnească, ctitorii ale lui Vlad Țepeș, dar și frumosul Parc al Chindiei și Centrul Vechi cu clădiri cu arhitectură distinsă, de secol XVIII și XIX. Turnul Chindiei, construit de Vlad Țepeș în timpul celei de-a doua domnii, inițial pentru scopuri militare, este astăzi simbolul orașului Târgoviște. Clădirea găzduiește o expoziție de documente, arme și obiecte care i-au aparținut lui Vlad Țepeș. Se poate vizita alături de întreg Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească”. În complex puteți face o incursiune prin clădirile și fortificațiile medievale ce au avut rol de reședință a unor voievozi ai Țării Românești.
Vedere din Curtea Domnească Târgoviște. În depăratare, Turnul Chindiei, august 2022, CFR- Istorie și cotidian
În Pucioasa regăsim băi de sulf, orașul fiind stațiune turistică de interes național. Acest aspect demonstreză și mai mult necesitatea unor legături feroviare bune din capitală spre Pucioasa, pentru turiștii care vin la tratament. Nu puțini, lucru observat din drumurile pe care echipa noastră le-a efectuat pe această rută cu ambii operatori care au activat sau activează aici, cât și cu firmele de transport auto private. Oraș-stațiune balneară de peste 170 de ani, Pucioasa este situată la aproximativ 400 de metri altitudine și este renumită pentru apele ei sulfuroase cu capacități de vindecare .
L45H cu vagoanele goale ale Mocăniței Industriale de la Fieni spre cariera de piatră Lespezi, iulie 2022, CFR- Istorie și cotidian
Pietroșița, capătul de linie, este de asemenea stațiune balneoclimaterică din 1936. Cu un aer curat, înconjurată de păduri de brad și fag și traversată de râul Ialomița, localitatea se află la poalele munților Bucegi, la 25 de km distanță de Sinaia.
Segmentul Pucioasa – Pietroșița, și de altfel întreaga linie, găzduiește un potențial enorm din punct de vedere turistic, potențial care se poate dezvolta OBLIGATORIU NUMAI cu ajutorul unui transport feroviar bine gândit și care vine în sprijinul călătorilor, așa cum ar fi și normal și logic.
FIENI – PESTE UN SECOL DE TRADIȚIE ÎN FABRICAREA CIMENTULUI
Fieni rămâne prin excelență un „centru al civilizației cimentului” și vom dezvolta acest aspect în rândurile ce urmează. Zona Fieni – Pietroșița – Moroeni este strâns legată de istoria cimentului în România și de exploatările de calcar. Cariera de piatră Lespezi din zona comunei Moroeni și fabrica de ciment asigură și astăzi zonei, după zeci de ani, o economie importantă și locuri de muncă pentru localnici. Există chiar și o cale ferată industrială pentru transportul calcarului și al pietrei, cale ferată cu ecartament îngust, care coboară din Bucegi (acolo unde are loc extracția materiei prime din carieră) direct în fabrica de ciment de la Fieni.
L45H 034 cu vagoanele încărcate cu piatră. În spate, se poate observa Sanatoriul Moroeni situat la 1000 de m. Spital pentru cei cu afecțiuni pulmonare construit pe modelul unui spital din Elveția, iulie 2022, CFR – Istorie și cotidian
Mocănița Industrială Moroeni
Linia îngustă este intens circulată, fiind utilizată de trenurile fabricii de ciment din Fieni. Mocănița Industrială Moroeni circulă în permanență (24 de ore din 24), de luni până sâmbătă inclusiv. Garniturile vin la un interval de 30 de minute pe sens. Sunt formate din 10 vagoane, iar tracțiunea este asigurată de locomotive diesel tip L45H. Despre istoria locomotivelor diesel puteți citi AICI.
Acestea au fost fabricate la uzinele FAUR din București (ulterior Uzinele 23 august) între anii 1963 și 1974. Una din locomotivele care circulă și astăzi este L45H-034, livrată în data de 15 noiembrie 1971. Istoria acestei linii înguste începe undeva în jurul anului 1899, când la Fieni debutează construcția unei căi ferate înguste cu ecartament de 760 mm. Inițial, aceasta fusese concepută pentru transportul lemnelor de la poalele Bucegilor spre fabrica de cherestea din Fieni. În 1914, odată cu înființarea fabricii de ciment din Fieni, care dăinuie și astăzi pe calea ferată îngustă, începe să se transporte și materia prima care provine de la cariera Lespezi.
Din păcate, zona Fieni – Pietroșița – Moroeni nu este exploatată din punct de vedere turistic la capacitate maximă. Aflată la poalele Munților Bucegi, la doar 25 de km de Sinaia, zona ar putea fi valorificată mult mai mult. Nu departe de Mocănița Industrială Moroeni puteți vizita Cheile Zănoagei și Lacul Bolboci. Zona rămâne o oază de liniște și aer curat, departe de zbuciumul dur al orașelor mari. Puteți ajunge atât cu trenul din București, cât și cu mașina pe DN 71 Târgoviște – Pucioasa – Sinaia. Segmentul Fieni – Moroeni rămâne un „centru al civilizației cimentului în România” cu un simbol al căilor ferate înguste – Mocănița Industrială Moroeni. Dumneavoastră, în timp ce bătrânul L45H își face treaba, puteți face cunoștință cu una din casele lui Vlad Dracul – Târgoviște sau cu centrul băilor sulfuroase – Pucioasa.
L45H la intrarea în Pietroșița, iulie 2022, CFR- Istorie și cotidian