REMARUL 16 FEBRUARIE CLUJ-NAPOCA

REMARUL 16 FEBRUARIE CLUJ-NAPOCA -154 de ani de tradiție în repararea materialului rulant

 

Remarul 16 Februarie este cea mai veche uzină din Transilvania de reparații material rulant, înființată în 1870. La începuturile fabricii, se reparau vagoane și locomotive cu abur. Activitatea se desfășura în câteva construcții improvizate, vizavi de gară. Uzina avea atelier mecanic compus din fierărie, strungărie și o uzină termică cu o mașină cu abur de 80 CP. Locomotivele se reparau într-o hală prevăzută cu 12 canale de lucru, iar la mijloc era instalat un pod transbordor acționat manual. La începuturile uzinei, aceasta avea aproximativ 500 de angajați. În anul 1916, personalul Atelierelor Cluj ajunsese la 1600 de salariați. Astfel, uzinele clujene au ajuns de la o producție de 86 de locomotive reparate în primii ani la 120. Iar vagoanele reparate în 1916 au ajuns la borna de 640 de vagoane de călători și marfă, față de 480 în urmă cu câțiva zeci de ani.

cluj

LDH-E 601, una din tipurile de locomotivă reparate și modernizate de Remarul Cluj-Napoca, ianuarie 2023, CFR- Istorie și cotidian

 

Începând cu 1919, în urma Unirii Transilvaniei cu patria mamă România, Atelierele Cluj au trecut sub conducerea Administrației C.F.R. În același an, personalul a scăzut la 500 de salariați, deoarece unii salariați au plecat la compania M.A.V., în Ungaria. Vestea bună o constituie însă construcția unor noi hale, dotate cu noi mașini și utilaje, realizându-se o producție tot mai mare. Dotarea halelor în anul 1930 cu poduri rulante a făcut ca la Cluj să poată fi reparate și locomotive cu aburi din categoria cea mai mare, din seriile 142.000 sau 150.000. În 1931 s-a construit actuala hală de cazangerie.

Deși uzina clujeană a revenit pentru o perioadă tot în administrația companiei maghiare M.A.V. în urma dictatului de la Viena din anul 1940, aceasta NU a beneficiat de mari investiții în această perioadă. Pe lângă lipsa de investiții maghiare, atelierele au fost grav distruse în urma bombardamentelor din timpul celei de-a Doua Conflagrații Mondiale. La data de 1 noiembrie 1944, după eliberarea Transilvaniei, Atelierele din Cluj au intrat din nou sub administrarea Căilor Ferate Române. Au urmat 3 ani de investiții și muncă masivă, iar o mare parte din instalații și construcții au fost refăcute, reluându-se producția aproape în aceleași condiții ca înainte de 1940.

La Centenarul uzinei, în 1970, aceasta începe un nou capitol – repararea locomotivelor Diesel electrice apărute în peisajul feroviar românesc în 1959. Reparația acestora se realiza în paralel cu locomotivele cu abur, aflate încă în exploatare. În anii ‘70 și ‘80 urmează o dezvoltare accentuată a atelierelor prin dotarea cu utilaje noi și moderne, inclusiv un atelier pentru recondiționarea arborilor cotiți de la locomotive.

 

remarul

841-024 modernizată la Remarul Cluj-Napoca. Modernizată și remotorizată CAT 3508B pe baza unei caroserii de 040-DHC producție FAUR 1967-1972, octombrie 2010, CFR- Istorie și cotidian

 

În anul 1992, întreprinderea devine societate comercială pe acțiuni, schimbându-și numele din IMMR-16 Februarie în SC REMARUL 16 Februarie. Obiectul principal de activitate rămâne același – reparația materialului rulant.

Perioada post-decembristă aduce reducerea activității multor întreprinderi, astfel că este afectat și parcul de locomotive al acestora. În mod automat și activitatea uzinei clujene Remarul este afectată.

Un punct de referință în istoria Atelierelor din Cluj îl constituie anul 1994. Atunci, cu ocazia festivităților prilejuite de aniversarea a 125 de ani de existență a liniei de cale ferată București – Giurgiu, vine la reparat pentru a doua oară Locomotiva „Călugăreni”. Aceasta a suferit o primă reparație capitală, în anul 1969, la IMMR. Urmează să intre la reparat la Cluj și alte locomotive din țară precum cele L45H de linie îngustă care funcționează pe linia industrială din cariera Lespezi din munții Bucegi (zona Moroeni – Pietroșița), locomotiva cu abur de pe Valea Vaserului – Maramureș și altele, inclusiv locomotive cu abur pentru agrement din străinătate, cum ar fi Austria și Germania.

Un alt punct de referință în existența atelierelor clujene este proiectarea și fabricarea unei locomotive, integral, în halele din Cluj. Astfel, în 2010, este prezentată locomotiva diesel electrică „Carpathia”.

 

Locomotiva CARPATHIA, modernizată la REMARUL 16 FEBRUARIE CLUJ-NAPOCA, octombrie 2010, CFR- Istorie și cotidian

 

Astăzi, REMARUL 16 FEBRUARIE CLUJ-NAPOCA se identifică pe plan național ca un lider de tradiție în modernizarea și repararea materialului rulant. Fabrica face lucrări de modernizare pentru orice tip de material rulant de cale ferată, dintre care enumerăm: locomotive diesel hidraulice LDH 450 CP, 700 CP, 1250 CP; locomotive diesel electrice LDE 1250 CP, 2100 CP; locomotive electrice LE 3400 KW, 5100 KW; automotoare diesel hidraulice ADH11, VT; rame electrice; vagoane pentru călători.

De asemenea, execută lucrări de reparații planificate tip RR, RG, RK pentru toate tipurile de material rulant.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Scroll to Top